La peresa és parenta de la pobresa, la ignorància de l'esclavatge.

dijous, 21 de maig del 2020

INTERESSOS MUNDIALS (2)

2.                 La depressió econòmica dels Estats Units i el petrodòlar.

Als anys 60, els problemes interns dels EEUU com la revolució anti-racial, els moviments feministes, les manifestacions culturals en contra del conservadorisme i de la guerra del Vietnam, els salaris baixos, els nivells de delinqüència, etc., van desembocar en un gran dèficit econòmic. Sumat a la gran despesa de la pròpia guerra del Vietnam, de la cursa espacial, dels recursos destinats a combatre la guerra freda i la competència industrial d’Europa i el Japó, va fer trontollar seriosament l’hegemonia del dòlar. Per sortir-se'n, a algún "cap privilegiat" se li va ocòrrer emetre més dólars, que or hi havia a la Reserva Federal. El món es va assabentar, Oh horror!
Aleshores, en 1973, Nixon va fer un tracte amb Aràbia Saudita, consistent en que aquest últim vendria el seu petroli utilitzant exclusivament el dòlar com a moneda de canvi. Els EEUU, per la seva part, es comprometia a protegir Aràbia Saudita dels enemics, tant interns com externs, que pogués tenir. S'encunyava el terme 'petrodòlar'. Al 1975 aquest tracte ja s’havia estès per a tots els països de l’OPEP.

És de destacar que els EEUU també defensa els interessos d’Israel, mentre que Aràbia Saudita és musulmana. Forma part del joc de poders.

Per altra banda, cal adonar-se que si les energies eco-alternatives tinguessin èxit, el dòlar cauria i amb ell tota l’estructura econòmica actual dels països occidentals.

3.                 Fi de l’hegemonia del dòlar.

La Xina (en procés)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada