La peresa és parenta de la pobresa, la ignorància de l'esclavatge.

divendres, 14 de desembre del 2018

INTERESSOS MUNDIALS


1.                  Situació després de la II Guerra Mundial.

El bàndol aliat va guanyar la guerra a l’Alemanya nazi, el nacional-socialisme de Hitler, però just es va veure embolicat en una altra guerra, la “guerra freda”, entre la soviètica URSS (comunisme) per un costat, i els EEUU i Europa occidental (capitalisme) per l’altre. Cadascú volia l’hegemonia econòmica mundial... i encara la volen.

El grup comunista aplicà un sistema obertament estricte, uniformista, hermètic i de total control.

El grup capitalista va optar per un sistema que en un principi semblà més obert però que cada cop més, se li va veient el llautó.

Encara no acabada la Gran Guerra, en 1944, 44 països van arribar a un acord liderat per EEUU i Gran Bretanya, anomenat Bretton Woods, amb la finalitat de reconstruir i desenvolupar l’economia dels països involucrats en la guerra i, atenció, de crear una organització monetària mundial.
Van fixar el preu del dòlar, establint que 35$ serien l’equivalent a 1 unça d’or. Això volia dir que cada dòlar estava garantit pel seu equivalent en or que es guardava a la Reserva Federal dels EEUU.  Al haver una moneda amb un preu fix, totes les altres l’adoptarien com a referència. En un principi va ser un èxit, sobretot pels EEUU, per motius evidents.

El paper que jugava España era insignificant, doncs no tenia cap força econòmica ni militar, però tenia una posició geo-estratègica important, ja que és el país més occidental d’Europa, amb costa a l’Atlàntic i on a l’altre costat és Estats Units, així doncs, convenia que fos indiscutiblement anti-comunista i per això es va permetre governar a Franco, tot i que havia estat aliat de Hitler.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada